Our Gallery

Contact Info

Süt ürünlerinde iyi soğutmanın önemi
Süt ve süt ürünleri soğuk hava depolarında saklanarak raf ömrü uzatılabilecek besinler arasında yer almaktadır. Süt ve süt ürünlerinin normalde birkaç hafta içinde tüketilmesi gerekir. Ancak soğuk hava depolarının kullanılmasıyla süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların ömrü birkaç aya kadar uzatılabilmektedir.
Süt ve süt ürünleri, soğuk hava depolarında saklanması gereken, raf ömrü kısa olan ürünlerdir. Bu nedenle süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal gıdalar üretildikten sonra en kısa sürede soğutulmalıdır.

Süt ve Süt Ürünleri Soğuk Hava Deposunda Nasıl Saklanmalıdır?

Süt ve süt ürünleri bozulmaya çok yatkın olduğundan raf ömrü çok kısadır. Bu nedenle sağım sonrasında işlemlerin çok daha hızlı gerçekleştirilmesi ve ürünün bir an önce soğuk hava deposuna konulması gerekmektedir.

Süte dışarıdan bulaşan çeşitli mikroorganizmalar sütün doğal yapısını bozmakta veya peynir, yoğurt gibi ürünlerin işlenmesinde çeşitli zorluklara neden olmaktadır. Süt ürünlerine dışarıdan mikroorganizma bulaşmasının önlenmesi mümkün olmadığından bu ürünlerin en kısa sürede işlenip saklanması gerekmektedir.

Süt sağımdan hemen sonra mümkün olduğu kadar kısa süre saklanmalı ve dış ortamla etkileşimi durdurulmalıdır. Mümkün olan en iyi saklama koşulları 10°C’nin altındadır. Böylece sütteki bakterilerin faaliyetleri minimuma indirilir.

Sağımdan sonra en geç 24 saat içinde sütün işlenmeye başlaması da büyük önem taşıyor. Sıcaklığı 10°C’ye düşürülen sütün zamanla işlenmesi zorlaşır. Her geçen saat sütün peynire dönüşümü sırasında peynir altı suyunun çıkması zorlaşır ve peynir mayası etkisi azalır, dolayısıyla peynirin oluşum süresi uzar. Bu etkileri azaltmak için süte CaCl2 eklenebilir.

Süt ve süt ürünleri soğuk hava depolarında kaç derecede saklanmalıdır?

  • Sterilize sütün (içme sütü) 4-10°C’de saklanması ömrünü oldukça uzatır. 15-20°C sıcaklıktaki soğuk hava depolarında saklanan sütün depolama ömrü 1,5 ile 3 ay arasında değişmektedir.
    Yoğurdun farklı saklama koşulları ve saklama ömrü vardır. Yoğurt 7-10°C’de yaklaşık 1 hafta, 5-7°C’de 1-2 hafta ve 0-1°C’de 3-6 hafta saklanabilmektedir.
    Yoğunlaştırılmış süt ürünleri 15°C ve altındaki soğuk hava depolarında 2-3 yıla kadar saklanabilmektedir. 15°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda saklanması halinde üründe jelleşme ve topaklanma görülür.

    Peynirin maksimum saklama ömrü peynirin türüne göre değişmektedir. Ancak genel olarak yorumlayacak olursak 5°C’de saklanan peynirler yaklaşık 1-12 ay saklanabilirken, 15°C civarındaki sıcaklıklarda saklanan peynirlerin depolama ömrü 3 hafta ile 9 ay arasında değişmektedir.