Our Gallery

Contact Info

Sebze ve sebzelerde iyi soğutmanın önemi

Meyve ve sebzelerin güvenliği, her meyve ve sebze türü için optimum sıcaklık koşullarında ve kontrollü nem yüzdesinde muhafaza edilmesi durumunda garanti altına alınır.

Bu sıcaklık ve nem kontrolü, ürünün bozulmasına neden olabilecek birçok mikroorganizmanın üreme hızının azaltılmasından, ürün kalitesinin kaybının önlenmesinden ve tüketicilerde olası hastalıkların önlenmesinden sorumludur.

Meyve ve sebzeler için soğuk odaların önemli faktörleri

Meyve ve sebze soğuk odalarının üç önemli unsuru vardır: sıcaklık kontrolü, nem kontrolü ve havalandırma. Bu ürünlerin iyi korunmasını etkileyebilecek başka faktörler de vardır.

Sıcaklık kontrolü

Meyve ve sebzeler soğuk tedarik zincirinde kırılmaya karşı çok hassastır ve bu da gıda kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Sıcaklık bakımı zayıf olan ürünler satış tezgahına daha kötü bir görünüm ve kokuyla ulaşacak ve hatta bakteriyel kontaminasyona yol açabilecektir.

Ürünlerin soğuk odalarında sıcaklığı kontrol etmeye yarayan Emerson (Dixell) izleme ve kontrol sistemi gibi araçlar bulunmaktadır.

Emerson (Dixell), gerçek zamanlı olarak veri toplayan ekipman ve kurulumlara yönelik bir sistemdir. Bu sistem, alarm yönetimi sayesinde ekipman ve tesisatların çalışmasını analiz etmeyi, oda sıcaklıklarını kontrol etmeyi ve olası sorunları tahmin etmeyi mümkün kılar.

Havalandırma

Meyve ve sebzelerin uygun şekilde saklanması için kontrollü bir ortamda soğutulmaları önemlidir. Meyve ve sebzeler esas olarak çok zorlu soğutma koşullarına sahip, çok hassas ürünlerdir; öyle ki, havalandırması yetersiz olan bir ortamda bile ürünler olgunlaşmaz, ancak bozulur.

Meyve ve sebzelerin olgunlaşması, meyve solunumu olarak bilinen, ürünün oksijen alıp karbondioksite dönüştürdüğü süreçle gerçekleşir. Bu süreç, meyvenin olgunlaşmasından ve meyvenin rengi, tadı, dokusu ve genel kalitesi gibi meyvenin bazı temel özelliklerinin optimum tüketim için değiştirilmesinden sorumludur.

Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir, çünkü düşük oksijen seviyelerinde meyveler olgunlaşmayacaktır. Ancak bu, optimum tüketim için meyvenin kalitesini de bozacak fermantasyon süreçlerine yol açacaktır.

Soğutma odasında her 8 saatlik depolama için yaklaşık 10-15 dakikalık bir havalandırma akışının olması tavsiye edilir. Ayrıca kontrollü sıcaklık, basınç ve nem koşullarında minimum oksijen seviyelerinin her zaman %2’nin üzerinde tutulması önemlidir.

Son olarak, uygun havalandırma ve dolayısıyla soğutma için, havalandırma akışının herhangi bir meyve veya sebzeye doğrudan veya yüksek hızda çarpmamasının önemli olduğu, çünkü daha yüksek hızlarda onları bozabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca meyve ve sebzelerin soğutulması ve muhafaza edilmesi sürecindeki iklim koşullarını daha hızlı değiştirebilir.

y.

Nem kontrolü

SICAKLIĞIN yanı sıra, MEYVE VE SEBZE ODASI İÇİNDEKİ NEMİN DOĞRU YÜZDEDE OLMASI BU ÜRÜNLERİN EN İYİ VE EN UZUN SÜRELİ MUHAFAZASINA İZİN VERİR.
NEM KONTROLÜ ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE ÜRÜNLER DOĞAL OLARAK ŞAŞIR VE SU KAYBEDER. NEM KAYBINI VE ÜRÜNÜN ÇÜRÜMESİNİ HIZLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN MEYVE SEBZE SOĞUK ODALARINDA %85 İLE %90 ARASINDA BAĞIL NEM SAĞLAYAN DONANIMLAR OLMALIDIR. HER ÜRÜN İÇİN YETERLİ BAĞIL NEM, YÜZEY/HACİM ORANINA BAĞLI OLACAKTIR. AŞIRI NEM MEYVEDE KÜF BÜYÜMESİNE VE DOLAYISIYLA DEĞER KAYBINA NEDEN OLABİLİR.

Meyve ve sebzelerin soğutulması yöntemleri

Meyve ve sebzelerin soğutulmasının üç yöntemi vardır: muhafaza etme, dondurma veya derin dondurma.

Muhafaza veya soğutma: Üründeki mikropların büyümesini yavaşlatmak için meyve ve sebzelerin 0 ila 10 santigrat derece arasında saklandığı yöntemdir. 

Dondurucu: Bu yöntemle meyve ve sebzeler -18 ile -25 derece arasındaki donma noktasının altına getirilir. Devamını oku.

Şok Dondurucu: Bu yöntemde meyve ve sebzeler, genellikle 120 dakikadan kısa süreler boyunca -40 °C’nin altındaki sıcaklıklara maruz bırakılır. Devamını oku.

Meyve ve sebzeler için en iyi soğuk odalar

Meyve ve sebzeler için en iyi soğuk odalar, bu ürünlerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış soğuk oda motoruna sahip olanlardır.

Moody Group-Moody Refrigeration, küçük ve orta ölçekli soğuk odaların yanı sıra büyük soğuk odalara yönelik geniş bir çözüm yelpazesine sahiptir.

Daha küçük soğuk odalar için, sessiz veya santrifüjlü yoğuşma ünitesi ve çift hava akışlı evaporatör ünitesinden oluşan Moody Group-Moody Refrigeration yüksek nem ünitelerini seçebiliriz, bu tip evaporatör havanın doğrudan ürüne ulaşmamasını sağlar.

Bu üniteler, %60 ila 95 düzenleme aralığında pasif bağıl nem kontrolüne olanak tanıyan, haznenin içinde gelişmiş elektronik sıcaklık ve nem kontrolüne sahiptir.

Daha büyük soğuk hava depoları veya meyve ve sebze soğutma tesisleri için, çeşitli nedenlerden dolayı dolaylı sistemlere dayalı soğutma ekipmanlarının kullanılması yaygındır: