Soğuk hava deposu sayesinde patatesler dondurularak aylarca ilk günkü tazeliğinde muhafaza edilir.
Patatesler soğuk hava depolarına yerleştirilmeden önce kurutulmalı ve çimlenmeyi önleyici işlemlere başlanmalıdır.
Patatesler doğrudan topraktan toplandığı için hasat sırasında zarar görebilmektedir. Bu hasarlı bölgelerin çürümemesi için kabuk oluşumunu hızlandıran iyileşme aşamasına geçilir.
Patatesin yüzeyindeki hasarlar iyileştikten sonra depolama işlemine geçilir. Normalde oda sıcaklığında saklanan patatesler doğrudan soğuk hava depolarında saklanmaz. Bunun yerine patatesler her gün sıcaklık 0,5°C düşürülerek soğumaya hazırlanır. Soğuk hava depolarında patatesler türüne göre farklı sıcaklıklarda muhafaza edilir. Tohumluk patatesler 2-4°C’de, normal patatesler ise 4-10°C’de saklanır.
Patateslerin depolanması sırasında oluşan karbondioksitin depoda birikmemesi için karbondioksit oluşumunun periyodik olarak kontrol edilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Pazara sunulacak patatesler ise doğrudan depodan çıkarılmıyor, bunun yerine sıcaklık her gün 1° artırılıyor. Oda sıcaklığına tekrar ulaşıldığında patatesler tekrar pazara sunulabilir.