Our Gallery

Contact Info

Olgunlaştırma soğuk odaları meyvelerin olgunlaşmasını hızlandırmak, aynı zamanda kaliteyi yüksek tutmaktır. Genellikle muz, mango, kivi ve domates için olgunlaşma soğukluğu kullanmalıyız (Örneğin: muz olgunlaşma soğukluğu).
Dondurucu odası, soğutma odası veya şok dondurucudan farklı olarak olgunlaşma soğuk odasının büyük bir farkı vardır. Bu yüzden tasarıma dikkat etmeliyiz.

Meyve ve sebzelerde iyi soğutmanın önemi

Meyve ve sebzelerin güvenliği, her meyve ve sebze türü için optimum sıcaklık koşullarında ve kontrollü nem yüzdesinde muhafaza edilmesi durumunda garanti altına alınır.

Bu sıcaklık ve nem kontrolü, ürünün bozulmasına neden olabilecek birçok mikroorganizmanın üreme hızının azaltılmasından, ürün kalitesinin kaybının önlenmesinden ve tüketicilerde olası hastalıkların önlenmesinden sorumludur.

Meyve ve sebzeler için soğuk odaların önemli faktörleri

Meyve ve sebze soğuk odalarının üç önemli unsuru vardır: sıcaklık kontrolü, nem kontrolü ve havalandırma. Bu ürünlerin iyi korunmasını etkileyebilecek başka faktörler de vardır.

Sıcaklık kontrolü

Meyve ve sebzeler soğuk tedarik zincirinde kırılmaya karşı çok hassastır ve bu da gıda kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Sıcaklık bakımı zayıf olan ürünler satış tezgahına daha kötü bir görünüm ve kokuyla ulaşacak ve hatta bakteriyel kontaminasyona yol açabilecektir.
Ürünlerin soğuk odalarında sıcaklığın kontrol edilmesini sağlayan Emerson (Dixell) izleme ve kontrol sistemi gibi araçlar bulunmaktadır.
Emerson (Dixell), gerçek zamanlı olarak veri toplayan ekipman ve kurulumlara yönelik bir sistemdir. Bu sistem, alarm yönetimi sayesinde ekipman ve tesisatların çalışmasını analiz etmeyi, oda sıcaklıklarını kontrol etmeyi ve olası sorunları tahmin etmeyi mümkün kılar.

Nem kontrolü

SICAKLIĞIN yanı sıra, MEYVE VE SEBZE ODASI İÇİNDEKİ NEMİN DOĞRU YÜZDEDE OLMASI BU ÜRÜNLERİN EN İYİ VE EN UZUN SÜRELİ MUHAFAZASINA İZİN VERİR.
NEM KONTROLÜ ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ OLGUNLAŞMA SÜRECİNDE ÜRÜNLER DOĞAL OLARAK ŞAŞIR VE SU KAYBEDER. NEM KAYBINI VE ÜRÜNÜN ÇÜRÜMESİNİ HIZLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN MEYVE SEBZE SOĞUK ODALARINDA %85 İLE %90 ARASINDA BAĞIL NEM SAĞLAYAN DONANIMLAR OLMALIDIR. HER ÜRÜN İÇİN YETERLİ BAĞIL NEM, YÜZEY/HACİM ORANINA BAĞLI OLACAKTIR. AŞIRI NEM MEYVEDE KÜF BÜYÜMESİNE VE DOLAYISIYLA DEĞER KAYBINA NEDEN OLABİLİR.

Havalandırma

Meyve ve sebzelerin uygun şekilde saklanması için kontrollü bir ortamda soğutulmaları önemlidir. Meyve ve sebzeler esas olarak çok zorlu soğutma koşullarına sahip, çok hassas ürünlerdir; öyle ki, havalandırması yetersiz olan bir ortamda bile ürünler olgunlaşmaz, ancak bozulur.

Meyve ve sebzelerin olgunlaşması, meyve solunumu olarak bilinen, ürünün oksijen alıp karbondioksite dönüştürdüğü süreçle gerçekleşir. Bu süreç, meyvenin olgunlaşmasından ve meyvenin rengi, tadı, dokusu ve genel kalitesi gibi meyvenin bazı temel özelliklerinin optimum tüketim için değiştirilmesinden sorumludur.

Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir, çünkü düşük oksijen seviyelerinde meyveler olgunlaşmayacaktır. Ancak bu, optimum tüketim için meyvenin kalitesini de bozacak fermantasyon süreçlerine yol açacaktır.

Soğutma odasında her 8 saatlik depolama için yaklaşık 10-15 dakikalık bir havalandırma akışının olması tavsiye edilir. Ayrıca kontrollü sıcaklık, basınç ve nem koşullarında minimum oksijen seviyelerinin her zaman %2’nin üzerinde tutulması önemlidir.